Blog

Piac

2023-05-31

Beleszagolok a frézia illatába. Hallom a friss alma harsogó roppanását. Érzem az eper édességét a számban. Érzed? Érzed, hogy a piacnak ereje van? 

Gyerekkorom óta szeretek piacra járni, édesanyám tanított meg erre a jó szokásra. A szegedi Mars téri piac a kedvencem, de Bécsben is szívesen kimentem a Naschmarktra – inkább csak nézelődni, – illetve mikor Pesten laktam, a Lehel téri piacra jártunk rendszeresen. Ha a Balatonon vagyunk, akkor szívesen ellátogatunk a Káptalantóti termelői piacra.

A szegedi Mars téri piac nem egy termelői piac. Aránylag sok a nagykereskedő, aki kora reggel a nagybanin megvásárolja az éppen aktuális, szezonális zöldséget, és azt árulja. Van, akinek ez nem szimpatikus, de én örülök, hogy nem nekem kell kimennem a nagybanira, és a ládaszámra megvásárolni a paprikát. Vannak saját termelők is, köztük a koszos körmű idős nénik, bácsik, akiknél nem kérdés, hogy saját árut értékesítenek, a visszajárót margarinos dobozban tárolják, és – ha időben érkezünk – 10 db tojás mindig van a pultjukon. Ott vannak a gombások, akik kérdés nélkül ajánlják a frisset és a finomat, recepteket osztanak meg velünk, és mesélik, hogy aznap hajnalban merre jártak friss gombát szedni. A halas bácsinál mindig megnézzük a lányokkal, milyen halacskák úszkálnak a kocsi platóján, és hallgatjuk, milyen volt reggeli kapás. A tejtermékesnél a krémsajt páratlan, kenyérre kenve és süteményekben is kiváló, de ott a friss tejföl, juhtúró, vaj… 

Már kipróbáltuk az összes savanyúságost, és megtaláltuk a jól bevált, tökéletesen ecetes uborkákat, ahol a kicsikre is gondolnak: Hanga mindig választhat magának matricát – és nem csak azért, mert ugyanúgy hívják a savanyúságos unokáját. Ott van az olasz, aki Olaszországból hozza az eredeti itáliai termékeket. Eleinte csak egy kis asztalon álltak az áruk, mostmár lassan egy egész sort elfoglal: tészták, szószok, lisztek, édességek. Mi már szinte mindent kóstoltunk tőle, és üres kézzel sosem jövünk el. (Tőle vásárolom az olasz lisztet, porélesztőt és paradicsomszószt a finom nápolyi pizzához.)

Friss felvágottak, tejtermékek egyenesen a termelőtől, csodaszép vágott virágok, fagyasztott kisteleki rétes, házi tészta, zöldség-gyümölcs…

És ha már piacon vagyunk, egy reggeli kávé a Kávészömben, vagy friss lángos az Anna csarnokban, esetleg egy szelet frissen sült hal kenyérrel reggelinek mindig jó ötlet. 

Ezek után kinek van kedve bemenni egy személytelen szupermarketbe. A piacon zajlik az élet, tele van friss illattal, harsogó zöldségekkel, zamatos gyümölcsökkel, ismerős kofákkal. 

You Might Also Like