Könyvek

2023 könyvekben

2023-12-09

Az idei évben is rengeteg könyv jelent meg (idei adatok még nem állnak rendelkezésre, de a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete honlapján talált adatok alapján 17.776 cím jelent meg a tavalyi évben.) Nehéz a választás, hogy mit olvassunk, de egy-két jó könyvklub, és olvasó barát a segítségünkre lehet. 

Idén júniusban tartottam az első Irodalmi Estet, és decemberben az utolsót. Kialakult egy kellemes, könyvszerető társaság. Miközben erre az estre készültem, rátaláltam a The New York Times, a Vouge és a Könyvesmagazin szerkesztőinek az listáira az év könyve témában. Először izgatottan vetettem magam bele ezekbe a listákba, majd rájöttem, hogy én hiába olvasom el egy idegen személy kedvenc könyvének az ajánlóját, ha nem tudom, hogy egyezik-e az ízlésünk, akkor nem miatta fogom elolvasni az adott regényt. Inkább az engem körülvevő könyvmolyok véleményére és ízlésére vagyok kíváncsi, így az év utolsó irodalmi estjén elkészítettük a saját listánkat. 

Szigorú voltam a listával kapcsolatban: csak egyet lehetett választani, de mindenki minimum hármat is tudott volna. Erre a listára tényleg csak a legjobb olvasásélmények kerültek. Szemezgessetek belőle nyugodtan, akár a karácsonyfa alá, akár hogy jól induljon a 2024 év. 

Irodalmi Est 2023 év könyvei 

  1. Annabella: Madaleine Miller – Kirké
  2. Alexa: Kadono Eiko – Kiki, a boszorkányfutár
  3. Rita: Valerie Perrin – Másodvirágzás
  4. Réka: Christopher Pike – The Midnight Club – Éjféli klub
  5. Dóri: Taylor Jenkins Reid – Evelyn Hugo hét férje
  6. Evelin: Bridget Collins – Könyvkötő
  7. K.K. Ági: Suzanna Redfearn – Egyetlen szempillantás alatt
  8. Roxi: Isabel Allende – Violeta
  9. Anikó: Moskát Anita – A hazugság tézisei
  10. Gabi: Anthony Doerr – Felhőkakukkvár
  11. Anna: Sarah Winman: Csendélet
  12. Klári: Valerie Perrin: A vasárnap koldusai
  13. Ágnes – Valerie Perrin – Trió
  14. Kriszta: Madaleine Miller – Achilleusz dala
  15. Alíz: Charlotte Bronte – Villette
  16. Regina: F. Lelord – Hector utazása
  17. Villő: Bret Easton Ellis – Amerikai pszicho
  18. Viki: Jessica Townsend – Nevermoor
  19. Molli: R.F. Kuang – Bábel
  20. Juli: Sarah Perry – Az essexi kígyó
  21. Juci: Kristin Hanna – Szentjánosbogár lányok
  22. Edmond: Adam Silvera – Csak emlékeket hagytál nekem
  23. Klári: Jessica Gregson – Angyalcsinálók
  24. Évi: Wass Albert – Adjátok vissza a hegyeimet
  25. M.P. Ági: Kristin Hannah – Menekülés Alaszkába

Az est végén abszolút győztesnek Valerie Perrin – Másodvirágzás c. könyve jött ki: a keserédes hangulata, a különleges helyszín (temető), fordulatos eseményszál, és az életszeretet miatt sok olvasót magával ragadott a francia írónő második regénye. 

Az est végén átbeszéltük azokat a könyveket is, amik a legrosszabb élményeket adták, vagy csalódást okoztak az olvasóknak. Erről nem készítettem listát, mert érdekes eredmények jöttek ki: amelyik könyv az egyik könyvmolynak kedvenc lett, a másiknak a legrosszabb. Ízlések és pofonok. 

Köszönöm a fotókat (és az egész éves támogatást) Bobkó Annának, a meghívást a Stefánia Fiókkönyvtár-klubba Kalydiné Bajza Ritának, és az egész éves bizalmat és részvételt a könyvmolyoknak. Jövőre folytatjuk! 

You Might Also Like