Blog

Nyári olvasmányok

2023-08-02

Július végén megtartottam a második Irodalmi Estet, ami a „nyári” jelzőt kapta. Könnyű nyári olvasmányokról beszélgettünk, szezonális finom falatok mellett.

Az esemény előtt annak jártam utána, hogy miért vagyunk nyáron megőrülve a könnyű nyári olvasmányokért. Persze sokan egyből rávágják, hogy nyáron sem szeretik az egyszerű történeteket – én pl. két éve ilyenkor olvastam Mazzantini Újjászületés c. könyvét, ami nem egy könnyű olvasmány, – de ha a szívemre teszem a kezemet, bevallom, hogy mégis jobban esnek azok a (szerelmes) történetek, amikben megjelenik a tenger, a nyaralás, és egy könnyű nyári flört. 

A mindsetpszichológia.hu oldalon találtam pár érdekes cikket a szezonális depresszióról, és a forróság okozta agresszióról. Érdekesség, hogy a nagy melegben követik el a legtöbb erőszakos bűncselekményt, illetve hogy a baseballjátékosok nyáron nagyobb erővel ütnek. Arról is igen érdekfeszítő tanulmányokat lehet olvasni, hogy érdemes foglalkozni a nyári depresszióval, amit okozhat a megborult napi rutin, a FOMO – fear of missing out – ,azaz hogy a közösségi oldalakat pörgetve azt érezzük, hogy lemaradunk a nyárról, egy programról, vagy akár azt az érzést keltik mások posztjai, nyaralásai, hogy mi nem jutunk el olyan szép helyekre. Nyáron nagy a nyomás, hogy pihenni kell, fel kell töltődni, gyerekkel programozni. Gyorsan napozni kell, mert mindjárt jön a felhő, a vihar. És ehhez hozzájön a forróság, amitől sokkal ingerültebbek és agresszívabbak vagyunk.

Talán ezek azok az okok, amik miatt könnyedebb olvasmányokra vágyunk nyáron. Melegben, vízparton, ellazulva Fitzgerald A nagy Gatsby c. könyvével kiszakadhatunk a hőségből, és átélhetjük a két világháború közötti gazdag réteg nyaralási szokásait. Elrepülhetünk a jómódú családdal a francia riviérára, mint Francoise Sagan Jó reggelt, Búbánat! c. könyvében, és csak a gazdag emberek problémáival kell megküzdenünk a napernyő alatt.

Az én kedvenc nyári olvasmányom Emily Henry Strandkönyv c. könyve. Ezt a könyvet emeltem ki a Nyári Irodalmi Esten, de a többiek is igen sok jó könyvet ajánlottak: 

Zajácz D. Zoltán: Gyilkos Balaton
Musso: Most!
Frances Mayers: Napsütötte Toscana

Amy Harmon: Csak a szél tudja
Katie Fforde: Tökéletes nyár

Az est folyamán a gasztronómiát a szezonalítás és a könnyedség jellemezte: cukkíniből készült quiche, dinnye fetasajttal, és gyümölcssalátával, gyümölcsös piskóta, és sok-sok friss gyümölcs. Mellé finom borok és citrusos limonádé. Szerintem senki sem maradt étlen és szomjan! 

You Might Also Like