Könyvek

Deliciously Ella

2022-08-17

“Az Egyél jókat Ellával (…) a test igazi, egészséges ételekkel való táplálásáról szól, arról, hogy folyamatosan boldog és energikus légy, és teljességben éld meg az életet. Végül is, nem erről szól az élet?”

Ella egy hétköznapi angol lány, akinek az élete egy komoly betegség miatt a húszas évei elején hatalmas fordulatot vett, és választás elé állította: vagy mindennap egy marék gyógyszert szed, vagy az ételeket hívja segítségül. Ella azt a döntést hozta, hogy a gyógyszereket lecseréli az egészséges és tápláló ételekre, és az esetlen kísérletezéseiről, kudarcairól és sikereiről elindított egy blogot. Gyorsan sok olvasója akadt, majd olyan ügyesen fejlesztgette a receptjeit, és készített egyre szebb ételfotókat, hogy írt egy szakácskönyvet (Egyél jókat Ellával). Utána még egyet (Egyél jókat Ellával a hét minden napján), majd még egyet (Deliciously Ella vegán szakácskönyve), és a  napokban jelent meg Angliában a negyedik könyve (How to go plantbased, – amit még nem sikerült beszereznem.) Az első blogbejegyzése óta sikeres vállalkozó, a sajátgyártású egészséges termékeket árul, kétgyermekes anyuka, és ami a mai világban még elengedhetetlen: egy egészségtudatos applikációt is fejlesztett, illetve egy sajátgyártású podcastot is vezet. 

“Az egészséges étkezéssel a bőséget kell ünnepelnünk, azt jelenti, hogy finom dolgokat készítsünk nagyszerű hozzávalókból, ami végső soron boldogabbá tesz bennünket. “

A 2018-ban megjelent “Deliciously Ella vegán szakácskönyve” c. könyvében a recepteken túl az egész Deliciously Ella brand történetét is megismerhetjük. A blog szépen kinőtte magát szakácskönyvekké, majd éttermet is nyitottak a férjével, és saját termékeket fejlesztettek, energiagolyókat, granolákat árulnak Európa szerte, sőt már az Egyesül Állomokba is eljutottak a termékek – a minap Bella Hadid insta oldalán tűnt fel Ella egyik műzliszelete. Ezek a sikerek, és rengeteg munka után Ella megmaradt az a szerény angol lány, aki a blog kezdetén volt: nem hiszi el, hogy vele ilyen csodálatos dolgok történnek, hogy ilyen sok embernek ad reményt betegségek leküzdésében; hogy az egész világot etetheti a saját egészséges nassolnivalóival. És mindeközben esténként a családjával otthon ülnek nyugiban, a két kislányával és a férjével, a hétköznapi emberek hétköznapi életét éli.

Inspiráló a vállalkozásában, a családi körében, a receptjeivel, és kisugárzásával. Mert lehet, hogy az internet torzít, és mindig csak a szépet mutatja, de egy őszintén boldog nő mosolya és kisugárzása nem hazudik. És ezt az ételekkel tudja elérni. 

Most hogy ódákat zengtem Elláról és a vállalkozásáról – (akit az instán itt tudtok követni: https://www.instagram.com/ella.mills__/, a vállalkozását pedig itt: https://www.instagram.com/deliciouslyella/) mesélek a könyvekről is: 

Ella már az első könyveivel igazán úttörő volt Magyarországon: csak növényi alapú ételekről szól, sehol egy állati eredetű alapanyag, hozzávaló, se tojás, se tejtermék. Csak a szexi zöldségek, gabonák, magvak. 

“A célunk mindig is az volt, hogy egyszerű dolgokból alkossunk valami különlegeset, egy kis sármot adjunk a sárgarépának vagy az uborkának…”

A kedvenc könyvem az első, az Egyél jókat Ellával. Még Pesten laktam, mikor egy kolléganőm behozta a könyvet az irodába, és már az első pillanattól kezdve magával ragadott Ella mosolya, kiegyensúlyozottsága és a története. Hogy tényleg sokszor az étkezés gyökeresen megváltoztatja az életedet, és elhagyhatod a gyógyszereket, ezzel is pozitív jövőképet kapsz. Ha a tested jelzéseinek megfelelően táplálkozol, odafigyelsz, hogy milyen „üzemanyagot” viszel be, a szervezeted meghálálja, tele leszel energiával és életkedvvel.

Mindhárom könyvben baromi jól néznek ki az ételfotók, annak ellenére, hogy nem tocsognak a zsírban, és nem dúskálnak a cukorban. Egészséges, laktató ételek, csak egy kis probléma van velük: át kell alakítani a kamra polcain lévő alapanyagokat. A receptek nem a vöröshagyma dinsztelésével kezdődnek, és a pirospaprika szórásával végződnek, annak ellenére, hogy ezek is vegán megoldások lennének. Mindegyik recept azt a filozófiát adja át, hogy együk meg a szivárványt, és adjunk hozzá egy kis csavart, amitől izgalmasabb lesz az étel: egy kanál tahini, egy kis csicseriborsó liszt, vagy ha süteményekről van szó akkor juharszirup vagy kesudióvaj. De ha egyszer rászánja magát az ember, hogy bevásároljon ezekből a termékekből – amiket már szinte bárhol be tudunk szerezni, – akkor csodálatosan finom, egészséges, tápláló ételeket tudunk elkészíteni.

A három könyvből különböző recepteket készítettem már el: a csokis energiagolyó isteni, és hónapokig eláll a hűtőben, ami azért is jó, mert egy golyó bőven elég ebéd után, hogy meglegyen a desszert élmény, és el is telít. A fűszeres édesburgonyás dhal is isteni finom volt, egzotikus, fűszeres, és észre sem vettem, hogy hiányozna belőle a hús. A saláták, a tészták, mind egyszerűek, mégis különlegesek, finomak, és laktatóak. És színesek!

“Imádok vacsoravendégeket hívni, ilyenkor egyszerre valósul meg az összes kedvenc tevékenységem: lehet főzni, enni, együtt lenni azokkal, akiket szeretek, és jól érezni magam az otthonomban”

2018-ban volt szerencsém járni az egyik Deliben. Esőben róttuk London utcáit, és én nagyon szerettem volna benézni az étterembe. A családom támogató volt, és szakadó esőben elsétáltunk az étterembe. Bátortalanok voltunk, többfélét szerettünk volna kipróbálni, de nem tudtuk, hogy mégis miket kóstoljunk. Egy isteni finom ropogós brokkolira emlékszem, és ahogy ott ültünk anyával és a testvéremmel, megállapítottuk, hogy ha lenne valaki, aki ilyen finoman elkészíti nekünk a brokkolit, akkor simán tudnánk zöldségeken élni, – és manapság most én próbálok az a valaki lenni. A zöldségeket leöblítettük frissen facsart levekkel, és bevásároltunk müzliből, meg energiaszeletből. Hatalmas élmény volt számomra egy olyan helyre ellátogatni, aminek imádom a történetét, és előtte csak a könyvből és a közösségi oldalakról ismertem.

A végére szeretném Nektek elmesélni még, hogy ezt a blogbejegyzést Emma lányom születése előtt kezdtem el (2022 májusában), és csak most tudtam befejezni, augusztusban. Többek között azért készült el ilyen lassan ez a cikk, mert a könyvek lapozgatásakor folyamatosan elkalandoztam, minden történetet kétszer elolvastam, annyira inspiráló, és mindig összeszaladt a nyál a számban, ahogy a krémes kesudiós tésztáról olvastam. A mai napig teljesen magával ragad Ella egyszerűsége, és stílusa, ahogy az ételekről áradozik. Szinte már a leírásoknál érzed, hogy isteni ez az étel.

Remélem sikerült egy picit átadnom Ella szellemiségét, és a zöldségek iránti szenvedélyét. Engem teljesen magával ragadott. 

You Might Also Like