Blog

Bazsalikomos Kert – Kecskemét 

2024-06-13

Beh Mariann 10 éve indította el a Bazsalikomos Kert márkát, ami a kertjükben termesztett fűszer – és gyógynövényekből készült teákkal, fűszersókkal és pesttokkal indult. Ezt követően a Boook Könyvkiadónál megjelent két könyve (A kert konyhája és a Levendula címmel), melyekben családi recepteket és praktikákat oszt meg a fűszernövények felhasználásával. Mariann a mesekönyvek világába is belekóstolt, és már egy fűszermesés és egy halmesés könyve is kapható a webshopján, ahol saját márkáin túl más hazai kézműves termékeket értékesít. A vállalkozásának megkoronázásaként az idei évben megnyitotta a kézműves pékséget, a workshop helyszínt és termékboltot is magába foglaló Bazsalikomos Kert és Pékséget Kecskeméten a Budai utca 12. szám alatt. Ahol a Bazsalikomos Kert életérzés átélhető, megszerethető, és el nem engedő.

A 200 éves épület

Mariann életfilozófiája és a természet iránti szeretete átjárja az egész Budai utca épületet: a minőségi alapanyagok nem csak a finom kávéban, a kenyerekben és a saját termékeiben jelenik meg, de a csempék, a nyílászárók és a csomagolóanyagok választásában is. Mariann utazásiból inspirálódva vegyíti a vidék kedves hangulatát a főváros nívós stílusával.

A Kecskeméten található romos épületet eredetileg egy társasháznak terveztek felújítani, amelynek az aljában Mariann megnyitotta volna a Bazsalikomos Kert termékboltot. Ám a sors közbelépett, a kivitelező meg vissza, és Mariannék rövid hezitálás után megvásárolták a majdnem 200 éves épületet: a zsigereikben érezték a sorsszerűséget. Akkor még nem tudták, hogy mibe vágták a fejszéjüket, de érezték, hogy megéri az erőfeszítéseket. 

A gyönyörű épület felújítása sok akadályba ütközött, mint például a kertben elhúzódó ásatás egy évvel eltolta a tervezett nyitás időpontját. A régészek az udvarban sajnos a törött edényeken és cserepeken kívül egyéb kincseket nem találtak, viszont azóta a kertet Mariann egy gyönyörű, 87%-ban ehető kertté varázsolta: a “87”-es szám Mariann születési évére utal, a fogyaszthatóság pedig annyit jelent, hogy a kert fűszer- és gyógynövényektől illatozik: ezek megtalálhatóak a pékség friss ételeiben, vagy akár pl. frissen forrázott mentateát lehet kérni egyenesen a kertből. 

Végül az ingatlan megvásárlását követő ötödik évben, 2024 júniusában megnyitották a kecskeméti Budai utcán a Bazsalikomos Kert és Pékséget, ami egy kézműves pékség, egy workshop helyszín és a Bazsalikomos Kert teák boltja (ahol más magyar kézműves termékek is kaphatóak.) 

Az épületet gyönyörűen felújították, és a műemlékvédelmi homlokzaton kívül sok régi elem visszaadja az épület történetét: a pékségben egy 200 éves gerenda alatt fogyaszthatjuk el az isteni kávét és kakaóscsigát. 

Pékség, kávézó

Mariann belföldi utazásai és a kézműves vásárokon való értékesítései meghozták a megfelelő kapcsolatokat, és a baráti összefonódásokat. Így ismerte meg a székesfehérvári Már vártalak Pékség csapatát is, akik szinte kérdés nélkül segítettek a Bazsalikomos Kert pékjeinek a legfinomabb kovászos kenyerek és egyéb péksütemények elsajátításában. Bensőséges szakmai és barátai kapcsolat alakult ki a Már vártalak Pékség vezetőivel és csapatával, és csodálatos dolog olvasni arról, hogy két vállalkozás a magyar gasztronómiában milyen önzetlenül segítik egymást. Nem csak recepteket, és jótanácsokat kaptak Székesfehérvárról, de állandó támaszt és segítséget a kezdeti nehézségek idején. 

A kovászos kenyereken és friss pékárukon kívül a vendégeket könnyű tojásos reggelivel és szezonális finomságokkal várják. A teraszra kiülve a fűszerkert illata és látványa adja a Bazsalikomos Kert valódi életérzését, az udvaron található workshop helyszín hamarosan élettel telik meg, és a boltban sok magyar kézműves termék megvásárolható – hiszen a fenntarthatóság és a hazai márkák támogatása egy életszemlélet. 

Bazsalikomos kert – életérzés

Beh Mariann végzettségét tekintve kertészmérnök-mezőgazdasági biotechnológus, és a természet iránti szeretete nem csak egy hobbi, de a kapcsolódás a természethez minden egyes döntését és cselekedetét átjárja. Mariann kislány kora óta a rajong a természetért és a gyógynövényekért, és kertészmérnök munkája mellett a lányai születését követően saját vállalkozásba kezdett. 

Mariann gyermekkorától kezdve élvezi a természet közelségét, és gyerekkori kíváncsiságát a nagyszülők kertjében csillapította, majd a kertészeti egyetemen az egyik kedvenc órája a gyógynövénytan volt. Kertészmérnök-biotechnológus végzettséggel a szakmájában helyezkedett el, de szabadidejében édesanyjával mindig a kertben molyolt: egyre több és több fűszernövényt ültettek a földbe vagy cserépbe, volt hogy magról hajtotta ki az egyes gyógynövényeket, majd ezeket kézzel leszedve hagyományos módon napon szárították, és kézzel morzsolták, majd teákat, fűszereket és pestokat készítettek belőle. (Éppen ezért pl. a “Gyógyulj meg tea” már lassan 20 éves recept alapján készül a nagyközönség számára.) A leszárított teákat a család ismerőseinek, barátainak adták ajándékba, akik pozitív visszajelzést adtak a termékekről, és ezen visszajelzések hatására 2014-ben Mariann megalapította a Bazsalikomos Kert márkát. A korábban papírzacskókban ajándékba adott termékeket szép, minőségi csomagolóanyagban kezdte el értékesíteni: mert Mariann számára a termék minőségén és ízén túl fontos, hogy esztétikai élményt is nyújtsanak. Így 2014 óta Mariann saját kezűleg termesztette a növényeket, szedte, napon szárította, kézzel morzsolta azokat, majd egymaga csomagolta, és adta postára a teákat – mindeközben az emailekre és a megkeresésekre maga válaszolt, és két kislány anyukájaként is helyt állt a civil munkája mellett. 

2019-ben a Bazsalikomos Kert kinőtte magát az egyszemélyes vállalkozásából: a növények nagyrészt továbbra is Szabadszállás melletti területről származnak, de a műhely munkák elvégzéséhez a Herbtea csapata segíti Mariann márkáját.  

A Bazsalikomos Kert egy házilag bevált, minőségi termékeket árusító családi vállalkozás csomagolt változata. Természetes gyógymód, herbárium, mely életérzés 2024 nyarától Kecskeméten átélhető és megismerhető. 

Ha mégsem juttok el Kecskemétre, lessétek meg a webshopot, illetve a honlapon tájékozódhattok, hogy mely közeletekben lévő üzletek kínálatában lapul egy-két Bazsalikomos Kert termék.

You Might Also Like