Blog

Röszkei saláta

2024-06-04

Rendszeres vásárlója vagyok a szegedi Mars téri piacnak, és az utóbbi időben feltűnt egy zöld és lila salátáktól, valamint mikrozöldségektől roskadozó asztal. A kofa előtt mindig nagy a sor, mert az emberek csodájára járnak a színes salátának, és nemcsak vásárolják, de fényképezik is a színkavalkádot. Felkerestem a kofát, Ladányi Erikát, aki a salátákat pár km-re Szegedtől, Röszkén termeszti. 

Salátaföld

Ahogy kiértem a salátaföldre, teljesen magával ragadott a saláták intenzív színe és változatossága. Ráébredtem, hogy a fejes- és a jégsalátán túl is van bőven választék, csak megfelelő helyen kell keresni.

Erika mezőgazdász családból származik, már gyerekkorában megismerte és megszerette a zöldségtermesztést, és míg szülei korábban idény zöldségeket termesztettek, ő egy kicsit másra, izgalmasabbra vágyott. Sok-sok kutatás és utánaolvasás után 5 éve salátatermesztésbe kezdett. 

Erika a Hollandiából származó magokból saját maga palántáz, és egy hektár területen több mint 30-féle salátát, 18-féle aprólevelű salátát (rukkola, madársaláta, red mizuna, mustárrepce) és sok-sok fűszernövényt, pl. 16 féle bazsalikomot termeszt, valamint kisebb edényekben mikrozöldségeket termeszt. A mikrozöldségekről érdemes tudni, hogy ezek nem a mostanában divatos csírák, hanem az azt követő zöldségforma, amelyek ugyanúgy hozzák az adott zöldség ízvilágát csak izgalmasabb és apróbb formában. A mikrozöldségek 7 nap alatt érik el a kívánt formát, és egy piaci napon 20-30 dobozzal értékesítésre kerülnek, – szerencsére azok annyira kelendőek, hogy nem kell a tyúkok elé dobni úgy, mint a ritkán megmaradt salátaleveleket. 

A saláta szezonja szinte egész evés, már márciustól az első fagyokig megteremnek, és a hűvösebb időben a saláták fólia alatt tovább nőnek és fejlődnek. A salátát kézzel szedik, és szedést követően a hűtőben, kicsit nedvesebb környezetben akár 5-7 napig frissen eláll. 

A salátatermesztés minden lépését Erika egymaga intézi: palántázás, rotátorozás, ültetés, öntözés, gondozás, szedés, szállítás, értékesítés… Akad három női segítsége a munkák során, de ahhoz, hogy még számos innovációs ötletet megvalósíthasson, vagy további új izgalmas ízeket kipróbálhasson, állandó ember- és időhiányban szenved. 

Articsóka, okra, pakchoi

A területen a hagyományos zöldségek mellett (mint pl. a cukkini, tök, zeller, és kukorica), vannak olyan különleges zöldségek is, mint a pakchoi, articsóka és okra. Sosem gondoltam arra, hogy az articsóka vagy az okra hazai termékként is beszerezhető, de a klímaváltozás által okozott melegebb éghajlat lehetővé teszi, hogy ezek a mediterrán zöldségek kiváló minőségben megteremjenek az alföldi régióban, és érdemes őket beszerezni, kísérletezni velük. 

Erika a nagybani és a Mars téri piacon is értékesíti a portékáját, de több pozitív és közvetlen visszajelzést a Mars téri piacon kap: aki egyszer már megkóstolta a salátákat, gyorsan megszereti azokat, és bízik az állandó minőségben, amit Erika garantálni tud. Valamint az évek alatt kialakult már egy bizalmas vendégkör, akiket a salátatermesztő akár frissen szedve a földeken szolgál ki.

Mióta megismertem a piacon Erikát, nem vásárolok előre csomagolt salátákat. A piacon saját zacskóba friss finom haza salátát vásárolok, egy-két doboz mikrozöldséggel, és a hűtőben tárolva azokból szemezgetek naponta a salátába, a szendvicsbe, tortillába. Így támogatva a hazait, a fenntarthatóságot és a csomagolásmentes vásárlást. 

Saláta jótékony hatásai

A saláták a diétázó és fogyókúrázó emberek körében igazán közkedvel, mert a magas víztartalmuk és rozstartalmuk miatt gyorsan jóllakottság érzetet adnak, és alacsony kalória tartalmuk miatt nem hizlalnak. Viszont nem csak emiatt érdemes rendszeresen salátát fogyasztani:

Szabó Adrienn Magyar Superfood (Book Kiadó 2021) c. könyvében felsorolja, hogy a saláták milyen nagyszerű vitaminokkal és ásványianyagokkal járulnak hozzá a mindennapi egészségünkhöz (nátrium, kálium, magas K-vitamin, zsírban oldódó vitaminok), továbbá “A saláták látványa, íze, roppanós levele hozzájárul az ínycsiklandozó élmény eléréséhez, illatuk segít az emésztőenzimek elválasztásában.”

You Might Also Like