Könyvek

Mautner Zsófia – Így főzünk mi

2023-06-22

A könyv 2012-ben több mint 10 éve jelent meg, aktualitásából semmit sem vesztett. Olyan étterem tuljandosok szerepelnek benne, mint Elsa Valle dzsesszénekesnő. A könyv kiadója a Menedék – Migránsokat segítő Egyesület, amely egyesület honlapról ingyenes letölthető a könyv. Különben a könyvet már csak antikvár helyeken lehet beszerezni. 

Nincs semmi más, ami ennyire megkönnyítené a múlt felidézését és ami ennyire közeli, bensőséges kapcsolatot tudna teremteni ismeretlen emberek között, mint az étel.

A könyv minden szereplője mosolyogva emlékszik vissza a családi közös evésekre, mindenkinek van egy kedves története, ami összekapcsolja a magyar és a saját kultúráját a gasztronómián keresztül. A gasztronómia volt számukra a leggyorsabb és legkedvesebb út a magyarokhoz: mind a saját főztjükkel lenyűgözték a hazaikat, és mind a jó magyar ételek megismerése sok mindent elárult a kultúránkról számukra. Mautner Zsófit beengedték az otthonukba, elkészítették a kedvenc fogásaikat, és közben meséltek. 

A receptek egyszerűek, viszont az alapanyagok egy picit nehezen beszerezhetőek (rugalmasság kérdése, mert online már mindent meg lehet rendelni, kérdés, hogy más ételhez el tudjuk-e itthon használni.) A receptek és történtek olvasása közben az egyik kedvenc török grízes sütemény jutott eszembe, a Raveni (vagy ahogy Roli említi a bazbussza). Hasonló recept van a könyvben is, mégsem azt sütöttem meg. Mindegyik kultúránál 3 receptet mutatnak be, és természetesen az utolsó mindig egy desszert. Egy sütemény is sok mindent elárul egy adott nemzetről, és ha már Kamerunba nem is utazunk el, a paradicsomos gyümölcssalátával megismerkedve én is közelebb kerülhetek hozzájuk. 

Az édesség mindig a szeretet jelképe.


Rajkumar Sinha (India)

Korea, Brazília, Oroszország, Vietnam, Törökország – csak néhány ország a 15-ből amiket a könyv bemutat. Olvastam volna még. Nem csak több kultúráról, hanem hosszabban az egyes személyekről. Szívembe zárta magát ez a könyv. Könyvtárból kölcsönöztem, de mindenféleképp szeretnék egy példányt a könyvespolcomra. Számomra nem elég letölteni, ezt a könyvet a polcomról levéve forgatni szeretném. 

You Might Also Like