Receptkönyvek

Nadiya Hussain – Nadiya’s Everyday Baking

2023-04-19

I am a mamma and a maker.

I am a wife and a weigher of flour.

I am a builder of Lego and baker of cake.

I am a family woman and a family cook.

I am Nadiya Hussain.

Igazi könyvmolyként ritkán nézek tévét, ám ha mégis, akkor csakis főzőműsorokat. Így találtam rá Nadiya Hussain-re, egy Angliában élő bangladesi családanyára. Számomra lehengerlő az élettörténete, elvarázsol a személyisége, és mosolyra fakaszt a kedvessége. Na és persze isteni, különleges, ám egyszerű ételeket és süteményeket készít.

Nadiya életéről dióhéjban annyit, hogy gyerekkorában szexuálisan molesztálták, majd az angol iskolában rasszista támadások érték fekete és muszlim származása miatt, 20 évesen kényszerházasságot kötött, amitől eleinte szorongott, ám végül happyend lett: miután férj és feleség jobban megismerte egymást, a kényszerházasságból szerelem szövődött, és két gyermek született. Pánikbetegség, abúzus, szorongás, rasszista bánásmód… Nadiya ezek elől menekülve a konyhában találta magát, és a tészták, sütemények világában megnyugvást, békét talált. Egyfajta feloldozást.

Maga mögött hagyva a nehéz gyermek- és fiatal felnőtt kort, Nadiya boldog családanyaként élte átlagos hétköznapjait. Ennek az átlagos életnek a férje vetett véget, amikor a feleségét titokban benevezte az angol British Bake Off  (magyar címén a Sütimester) c. műsorba. Már a műsor folyamán elbűvölte a zsűri tagjait életszeretetével és széles mosolyával, majd a csodálatos és ízletes desszertetekkel meg is nyerte a versenyt. Az igazi álom akkor vált valóra, mikor a néhai II. Erzsébet királynő 90. szülinapjára Nadiya süthette a születésnapi tortát. Egyszerűen csak: váó. 

Nadiya a műsorában kedves, bájos, vicces, és mindig jókedvre derülsz tőle. Színes ruhákban, színesebbnél színesebb desszerteket készít. És ez az életérzés sugárzik a szakácskönyvéből is. Nagy szívfájdalmam, hogy magyarul még nem jelentek meg könyvei, mert ezt a pozitív energiát és vidámságot minden konyhában kötelezővé tenném. A lapokon szinte hallom, ahogy felkacag, minden elrontott ételt meg lehet menteni, a sütemények készítése közben kötelező nyalakodni. Szivárványszínű alapanyagok, a család kedvenc kekszei, és látványos desszertek. És a végén egy kis cukormérgezés. De megéri. A Nadiya’s Everyday baking c. könyvében a süteményeken túl találhatóak még sós ételek is, azaz minden, amit sütőben gyorsan el lehet készíteni: egyszerű csirkés vagy marhahúsos receptek, sós vagy édes piték. 

Már írtam az angol kiadónak, hogy Magyarországra eladták-e fordítási jogokat, de válasz még nem érkezett. Szívesen lefordítanám Nektek a könyveit. Addig is, nézzetek meg egy-két részt a Netflix műsorokból – Nadiya Sütödéje és Nadiya Konyhája. Utána találkozunk a konyhában. 

You Might Also Like